Mesto chce zrekonštruovať južnú časť Námestia slobody

30.09.2008 Humenné

Humenné 30. septembra (TASR) - Dovedna 53,7 milióna Sk (1,782.513,44 eura) si vyžiada rekonštrukcia južnej časti Námestia slobody v Humennom, ktorú plánuje tamojšia samospráva realizovať v nadchádzajúcom období.
Zo spomínaného objemu finančných prostriedkov si sadbové úpravy a výsadba zelene vyžiadajú 2,4 milióna Sk (79.665 eur). V rámci projektu chce mesto postaviť aj spojovací chodník od starého mosta až ku hrádzi pri Laborci.
Samospráva chce získať 95 percent prostriedkov z eurofondov. \"Čakáme na vypísanie výzvy niekedy začiatkom budúceho roka, ak sa nám podarí získať financie, začiatok rekonštrukčných prác je naplánovaný na budúci rok, \" uviedol dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník. Dodal, že obyvatelia mesta môžu v súčasnosti projekt rekonštrukcie južnej časti spomínaného námestia pripomienkovať. Mesto má pripravené dve alternatívy. Samospráva sa prikláňa k alternatíve bez vyhliadkového objektu. Podľa návrhu má byť ústrednou stavbou námestia socha rodiny umiestnená v trávnatej časti.
V rámci rekonštrukčných prác dôjde k výmene potrubí v podzemnej časti námestia, dlažby za protišmykovú a vybudovať sa má aj centrálne korzo, ktoré Humenčanom chýba. \"Cieľom projektu je vytvoriť námestie s bezbariérovými vstupmi a zvýšiť bezpečnosť chodcov na veľmi frekventovanej Laboreckej ulici, \" doplnil primátor. V prechádzajúcej komunikácii budú zabudované diódové svetlá, ktoré poslúžia Humenčanom a vodičom prechádzajúcim spomínaným úsekom vo večerných a nočných hodinách.
 

Vyberte región